28 Mart 2015 Cumartesi

Son yağmurlar ve Başağaç'ta sel

Başağaç'ta Yağmurun Neden Olduğu Durum


Köyde Sel
    27 Mart yağmurları sonucu Sandıklı'nın merkezinde olduğu gibi bütün köy ve kasabalarında taşkınlar ve sel baskınları yaşandı. 28 Martta gün ağarıncaya dek yağan yağmurun etkileri ve bıraktığı hasar ortaya çıktı. Aşırı yağış nedeniyle rögar ve yağmur giderlerinin almadığı su sokakları göle çevirdi.  Binaların alt katları sular altında kalırken çamur her yeri sardı. 

    Başağaç için bir tehlike daha vardı. Geçmiş dönemlerde taşkınlar ve seller nedeniyle hasar görmüş , büyük mal kayıplarına uğramıştı. Köy yerleşiminde de selin altında kalan evlerin yeri değiştirilmişti. Baraj göleti yapıldı.
Ancak patlama riskine karşın kapaklar açılarak baraj suları doluluk oranı arttığında salıverilmekte. Yine böyle felaketlere meydan vermemek için 2011'den sonra yapılan projelerle Dere Yatağı Islahı yapıldı(Bağlantıdan Islah ve fotoğraflara ulaşın). Dere ve köprülerin fotoğraflarından tehlikenin boyutları anlaşılmaktadır. Başağaç Köyü dere suları altında kalmasa da yağmur sularıyla dolmuştur. Başağaç'tan daha güneydeki köyler için durum daha kötü vaziyettedir. Kapaklar açıldığı için güneydeki köyler baraj suları altında kalmıştır. Yetkililerin ziyaretleri sırasında yaptıkları açıklamalarda vatandaşların can ve mallarını kurtarmalarına  yardım ederek öncelikli amacın suyun yönünü açma ve baraj kapaklarını kapatmak olduğu açıklanmıştır.

Köyde Sel
Köyde Sel
Köyde Sel
Köyde Sel
Köyde Sel
Köyde Sel
Köyde Sel
Köyde Sel
Köyde Sel

Köyde Sel



Dere Yatağı Islahı fotoğraflarına ulaşmak için tıklayın. 


Dere Yatağı Islahı



Dere Yatağı Islahı

Kaynak: Mehmet D.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder